Mazanec

Mazanec

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 130 g cukr
  • 130 g másla
  • 3 žloutky
  • 40 g čerstvé droždí
  • 1,5 dcl mléka
  • 1 lžička kávová soli
  • 1 ks vanilkový cukr
  • rozinky
  • mandle
  • špetka muškátového oříšku
  • citrónová kůra
  • rozšlehané vejce s mlékem

Pracovní postup

  1. do mísy si dáme mouku, cukr, vanikový cukr, sůl, citrónovou kůru, špetku mušk. oříšku, rozinky a oloupané nasekané mandle – důkladně promícháme
  2. v mléku rozmícháme žloutky  – připravíme si kvásek – do lehce ohřátého mléka dáme trochu cukru a nadrobíme droždí – necháme vyjít – zpění se
  3. na vál dáme mouku a uděláme důlek – vlejeme žloutky s mlékem, kvásek a změklé máslo
  4. vše smícháme dohromady a hněteme, až se vytvoří těsto – musí být tuhší
  5. když máme vypracováno, dáme do mísy, pomoučíme, přikryjeme útěrkou a necháme vykynout na teplém místě cca 2 hod. i více
  6. těsto vyjmeme a vytvoříme bochánek – dáme na plech vyložený pečícím papírem – na povrchu vytvoříme nožem hlubší průřez do kříže
  7. potřeme váječnou směsí a posypeme loupanými mandlemi
  8. dáme do trouby na 190°C cca 30 – 40 min. –  po 10 min. zmírníme – zkusíme špejlí, jestli se nelepí

 

 

Komentuj

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
 
 
 

Facebook

Google Plus