Vánoční penetoone

Vánoční penetoone

Ingredience

  • 280 g polohrubá mouka
  • 160 g cukr
  • 1 ks vanikový lusk
  • 1 lžíce medu
  • 5 g soli
  • 160 g másla
  • 4 vejce
  • 3 váječné žloutky
  • 1 ks citrón – strouhaná kůra
  • 12 g čerstvé droždí
  • 60 ml plnotučného mléka
  • 80 g kandované ovoce – citrón – pomeranč
  • 120 g rozinek – větší

Pracovní postup

  1. do mísy dáme ohřáté mléko a lžičku medu – rozpustíme a přidáme droždí – necháme vystoupit do pěny
  2. vsypeme do kvasu 100 g mouky a uhněteme dohromady – necháme vykynout při teplotě 30 C cca 60 min. – zdvojnásobí se objem
  3. do těsta uděláme důlek a přidáme zbytek mouky 180 g, 2 celé vejce – vyhněteme dohromady
  4. zase vytvoříme důlek přidáme 60 g cukru a 60 g rozpuštěného másla – pokojová teplota – vyhněteme a necháme znova vykynout 2 hod. při 30°C
  5. po vykynutí uděláme důlek a přidáme zbývající 2 vajíčka a 3 žloutky a zbytek másla – hněteme dohromady a přidáváme cukr, vanilkova semínka a sůl – hněteme
  6. dále dáme nastrouhanou kůru, rozinky, kandované ovoce – vyhněteme a necháme vykynout 2 hod. při teplotě 30°C
  7. formu si vymažeme máslem a vyložíme pečícím papírem – odložíme
  8. zdvojnásobené těsto dáme na vál a špachtlí stáčíme do klubíčka
  9. takto stočené dáme pomocí špachtle do formy
  10. znovu necháme kynout 2 hod. při 30°C – těsto vystoupí k povrchu formy
  11.  prořízneme do kříže a doprostřed dáme kostičku másla 1+1 cm
  12. takto připravené dáme do trouby –  vyhřátou na 200°C cca 10 min.
  13. pak snížíme na 190°C cca 15 min.
  14. dále snižíme na 180°C a pečeme cca 35 min.
  15.  vyjmeme z trouby a rozepneme formu
  16. necháme vychladnout – dobrou chuť

 

Komentuj

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
 
 
 

Facebook

Google Plus