Velikonoční koláčky

Velikonoční koláčky

Ingredience

  • 300 g hladké mouky
  • 500 g polohrubé mouky
  • 50 g droždí
  • 3 ks vejce
  • 2 vanilkové cukry
  • 800 ml. mléka
  • 80 g cukru
  • 60 ml oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky muškátového oříšku
  • tvarohová náplň: 300 g tvrohu
  • 40 g másla
  • 1 vejce
  • 60 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 – 3 lžíce mléka
  • 20 g rozinek
  • citrónová kůra
  • maková: 400 g mletého máku
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 40 g cukru
  • 2 lžíce rumu

Pracovní postup

  1. připravíme si kvásek: ohřejeme trochu mléka, přidáme 1 lžičku cukru a nadrobíme droždí – necháme vykynout – spění se
  2. do mísy dáme mouku, cukr, vejce, vanilkový cukr, olej, sůl, mušk. oříšek, mléko a kvasek – zpracujeme vše dohromady, překryjeme útěrkou a necháme vykynout cca 2 – 3 hod.
  3. těsto dáme na vál a tvoříme malé bochánky – každý vyválíme trochu válečkem – 1 cm výšky
  4. připravíme si buď tvarohovou, nebo mákovou náplň
  5. tvarohová: tvaroh, máslo, vejce, cukr, vanilkový cukr, mléko, rozinky a citrónovou kůru smícháme vše důkladně dohromady
  6. maková: mletý mák, rum, cukr a mleté ořechy smícháme dohromady
  7. na jednotlivé vyválené bochánky dáváme náplně, buď tvarohové, nebo mákové a zdobíme v různé tvary
  8. okraje koláčků pomažeme rozšlehaným vajíčkem
  9. dáme na plech na pečící papír a nechame ještě 20 min. odpočinout
  10. pak dáme do trouby na 230°C na 10 min.
  11. po 10 min. ztáhneme na 180°C cca 30 min. – dle trouby

 

Komentuj

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
 
 
 

Facebook

Google Plus