Křehký domácí chleba

Křehký domácí chleba

Ingredience

  • 200 g hladké mouky
  • 100 g špádlové mouky
  • 100 g žitné mouky
  • 280 ml. teplé vody – 30°C
  • 18 g čerstvé droždí
  • 1 lžička octu
  • 1 lžička medu
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky oleje
  • 1 lžička drcený kmín
  • 1 lžička sádla – vymázání

Pracovní postup

  1. do mísy si dáme hladkou mouku, špádlovou mouku a žitnou mouku – promícháme ručně, aby se dokonale spojily
  2. přidáme vodu, med, droždí, ocet, sůl a drcený kmín – promícháme vařečkou v těsto – prosypeme trochou mouky, zakryjeme útěrkou a dáme na teplé místo kynout cca 120 min.
  3. vyklopíme na pomoučený vál – vytvoříme placku – jemně roztáhneme rukama
  4. 2 protější k sobě +2 protější strany k sobě překládáme cca 2 krát – vytvoří se nám bochánek
  5. pečící misku vymažeme sádlem a bochánek uložíme přeložením dolů – přikryjeme víčkem
  6. pečeme 40 min. na 200°C – pak víčko sundáme a dopečeme cca 30 min.
  7. zkusíme špejlí – propíchnutím, jestli se těsto nelepí je hotovo – chleba na povrchu trochu popraská – není závadou, tak to má být
  8. vyjmeme z trouby, potřeme štětečkem – vlažnou vodou, přikryjeme útěrkou a necháme vychladnout
  9. přeji dobrou chuť – tento chleba můžeme péct i v domácí pekárně – v tom případě všechny ingredience dohromady a zapnout program

 

Komentuj

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

 
 
 
 

Facebook

Google Plus